Köpeklerde ishal sorunu ciddiye alınacak bir durumdur. Beraberinde kusma sorunu da görünüyorsa, köpeklerin sağlığı için yapılması gerekenleri bilmeliyiz.

Köpekler çok duygulu hayvanlar oldukları için onların hastalanmalarını veya davranışlarının değişmesini hiç istemeyiz. Herhangi bir dertleri olduklarında bunu sahiplerine belli ettikleri için çok şanslıyız, çünkü hastalıklarını fark edip erken teşhis de bulunabiliriz. Bazı hareketli köpekler popüler hastalıklar yerine daha çok kalça displazisi, eklem rahatsızlıkları veya kemik sorunları yaşarken, diğer köpeklerde iç organ sorunları yaşamaktadırlar. Bunlar tamamıyla köpeğin hangi alanda kullanıldığına (bekçi, korumacı, çiftlik, ev köpeği vb.) ve bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterir.

Bazı hastalıklarda köpek cinslerine özel oldukları için en çok onlarda görülür ve tedavi edilse bile mutlaka bir kalıtım bırakır. Mesela köpeklerde kanlı ishal sorunu en çok Pitbull, Doberman, Alman Kurdu, Rottweiler ve Labrador cinslerinde daha fazla görülür ve hastalık daha çabuk ilerler. Köpeklerde ishal sorunu ve bununla beraber en büyük belirti olan kusma da görüldüğü için birçok dostumuzun başına gelebilir. Peki, köpeklerde ishal ve kusmaya neler iyi gelir? yazımızda en ince detayına kadar anlatıp yöntemler verdik.

Köpeklerde İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeğinizde kanlı ishal yoksa bir nebze daha şanslı sayılırsınız, çünkü kanlı ishal fazlasıyla riskli ve ölümcül bir hastalıktır. Belirtileri normal ishalden daha fazla olduğu için mutlaka aradaki belirti farklarını anlayabilirsiniz. Köpeklerde ishal bazen önemli olup veterinere gidecek kadar ciddi olsa da bazı ishaller ise evde tedavi edilecek kadar oldukça basit olabilir.

Özellikle köpeğinizin ishal olmasının sebebini yedikleri besinlere, üşüttüğüne, strese ve sindiremeyeceği besin tükettiğine bağlıyorsanız, bunu kolaylıkla evde tedavi edebilirsiniz. Tam tersi köpeğinizde ishalle beraber ateş, kusma veya sürekli öğürtme vb. gibi belirtiler görüyorsanız hiçbir müdahale etmeden hemen veterinere gitmelisiniz. Peki, köpeğinizdeki normal ishali nasıl çözebilirsiniz? bakalım;

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerin Yiyebileceği Ev Yemekleri Nelerdir?
Köpeklerde Kusma ve İshal Tedavisi
Köpeklerde Kusma ve İshal Tedavisi
  • Bağırsağa giren yiyecekler, bağırsak duvarlarını itmek için çabalar ve büzülmesine sebep olur. Köpeklerde ishalken hala yemek yemeye devam ederlerse, büzülmeler devam eder ve ishalin daha da yoğun olmasına neden olur. Dolayısıyla köpeğinize 12 saat veya 1 gün boyunca mama vermeyi kesmelisiniz.
  • Mamayı kestikten sonra birkaç saatte bir köpeğinizin suyunu sürekli tazeleyin ve su içmesini sağlayın. Eğer köpeğiniz her zamankinden daha fazla su içiyorsa, büyük ihtimalle vücudunda çok su kaybetmiş demektir.
  • Köpeğinizin ishali yavaş yavaş düzelmeye başladıysa, demek ki ciddi bir sorun yoktur ve iyileşmeye başlamış demektir. 24 saatten sonra hemen mama vermesine izin vermeyin, onun yerine daha hafif ve kolay sindirebileceği besinler vermelisiniz.
  • Patatesi haşlayıp verebilirsiniz ya da pirinç lapası hazırlayarak köpeğinize yedirebilirsiniz. Tavuğun derilerini ayırıp, haşladıktan sonra etlerini ikram edebilirsiniz. Yağsız ve tuzsuz makarna haşlayıp köpeğinize mama niyetine de verebilirsiniz. Bu besinleri kolaylıkla sindirebileceği için ishaline iyi gelecektir.
  • Laktoz intoleransından dolayı köpeğinize süt ve süt ürünlerini asla vermemelisiniz.
  • Veterinerinize danışarak, ishale iyi gelmesi adına onun önerdiği mama markalarını kullanabilirsiniz.
  • Köpeğinize probiyotik takviyesi yapabilirsiniz. Probiyotikler ishalin geçmesine hızla yardımcı olur ve sindirime yardımcı olur. Günde bir kez köpeğinizin yemeğine probiyotiği karıştırabilirsiniz.
  • Köpeğiniz kendine geldiğinde yaş mamayı kuru mamayla karıştırarak yedirebilirsiniz ve birkaç gün sonra daha yine eski beslenme rutinine geri dönmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer köpeğinizin ishalle beraber kusması da varsa bu durum çok ciddi olabilir ve dostunuzun sağlığı için mutlaka veterinere gitmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Gün içerisinde veterinere ulaşamadıysanız, tekrar ulaşana kadar şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Köpeğiniz kusuyorsa, çok sakin kalmalısınız ve midesindeki tüm yiyecekleri çıkarması için onu kusturmamalısınız.
  • Her kusmanın ardından eğer ara verip dinleniyorsa, ılık su içmesine yardımcı olmalısınız.
  • Kusma süresi boyunca mama vermeyin ki midesinin ve bağırsağının dinlenmesini sağlayın.
  • 24 saati geçtikten sonra kusma bittiyse ama ishal hala devam ediyorsa, kuru mama yerine sindirebileceği hafif yiyecekleri çok küçük miktarlarda yedirin.
  • Köpeğinizi dışarı gezmeye veya yürüyüşe çıkarmayın. Yatırın ve dinlenmesini sağlayın.
  • Köpeğinizin kusması ve ishali durması için asla insanların kullandığı ilaçları vermemelisiniz.
  • Dostunuzun kusma seyri azaldıysa ve iştahı varsa minik parçalarla meyve ve sebzeler yedirebilirsiniz.
  • Tam tersi kusma daha çok şiddetlendiyse ve ishali de hala devam ediyorsa, lütfen veterinerinize ulaşmanın bir yolunu bulmalısınız.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Elma Yer mi? Köpeklere Elma Verilir mi?
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?