Erkek kediler kızgınlık döneminde çiftleşme arayışında olduğu için davranışları değişir. Peki, bu süreç nasıl yönetilmeli? İşte erkek kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili her şey.

Kızgınlık dönemi kedilerin çiftleşme sezonunda davranışlarında değişiklikler meydana getiren bir süreçtir. Bu dönemde kediniz kendini göstermek için idrarını evin belirli bölgelerine yapabilir, püskürtebilir. Aynı zamanda yüksek sesle miyavlama, geceleri uyumama ve hareketli olma, huysuzluk, evden kaçma isteği de dönemde ortaya çıkan davranışlardan bazılarıdır. Kızgınlık dönemine giren kedinin bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatması için sahibinin dikkat etmesi gereken davranışlar vardır. Kedi çiftleştirilmeyecekse evde kontrol altında tutulmalıdır. Erkek kediler yılda iki kez kızgınlık dönemine girer ve bu süreç belirli bir düzen halinde devam eder. Çiftleşme sezonu geçene kadar davranışlarında değişiklikler olacaktır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde sonlandırılması için kısırlaştırma yapılmalıdır. Peki, erkek kedilerin kızgınlık dönemi hakkında neler bilinmeli? Sürecin sağlıklı şekilde yönetilmesi için nelere dikkat edilmeli? Sizin için bilmeniz gereken tüm detayları hazırladık.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Öncelikle erkek kedilerin kızgınlık dönemi belirli aylarda meydana gelmez. Bu süre kedinin cinsine, vücut yapısına ve yaşam alanına göre değişiklik gösterir. Kızgınlık döneminde erkek kedi cinsel yetkinliğe ulaşır ve ergenliğe girer. Yeni ergen kedinin çiftleşme arzusu en yüksek düzeyde olur. Ergenliğin başladığı yaş aralığı ise 4 ay ve 12 ay arasında değişiklik göstermektedir. Erkek kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer: kızgınlık dönemi ortalama 4-7 gün arasındadır ancak kedi türlerine göre bu süre değişiklik gösterebilir. Örneğin Bobtail cinsi kediler ortalama 5 gün, Van kedileri ise ortalama ise 4 gün sürede kızgınlık dönemini geçirir. Genel olarak ise dönemin bir hafta sürdüğü gözlemlenmiştir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Erkek kediler 4-12 ay arasında cinsel kimliğini tanır ve çiftleşme arzusuna girer. Bu dönemde kedi sahiplerinin bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. İlk olarak erkek kedilerde kızgınlık dönemi davranışları hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Normalde yamadığı davranışları görmeye başlayacağınız için kızgınlık dönemine girdiğini anlamanız zor olmayacaktır. Her erkek kedide görülmese de bu dönemde genellikle idrar püskürtme ortaya çıkacaktır. Dişi cinsin ilgisini çekmek isteyen erkek kedi idrarını evin belirli yerlerine püskürtür. Bu dönemde daha huysuz olur, uyumaz ve evden gitmek ister. Eğer çiftleşmesi isteniyorsa kedinin arada bir dışarı bırakılması gerekiyor. Daha sonra evine tekrar dönecektir. Çiftleşmesi istenmiyorsa evde kontrol altında tutulması gerekiyor.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Sahiplerinin Deprem İçin Alması Gereken 10 Tedbir

Kızgınlık dönemi davranışları: kızgınlık dönemine giren erkek kedi daha hareketlidir. Evin farklı odalarında gezer ve uyumak istemez. Özellikle geceleri yüksek sesle miyavlar ve inleme gibi sesler çıkarır. Çiftleşme arzusu dişi kediye ulaşmak için evden kaçma girişiminde bulunmasına sebep olacaktır. Bu nedenle cam, balkon gibi yerlerden atlamaya çalışabilir, açık kapı bulduğunda dışarı kaçabilir. Hormon düzeyleri yüksek olduğu için saldırgan davranışlara meyilli olması da mümkündür. Dışarı çıktığında kavgaya karışabilir ve yaralanabilir. Aynı zamanda bulaşıcı hastalıklar da kızgınlık döneminde tehlike oluşturacağı için dışarı çıktıktan sonra gerekli muayeneleri yapılmalıdır.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılır?

Kızgınlık dönemindeki kedi çiftleşmesi halinde davranışlarını değiştirecektir. Ancak çiftleşmeyecekse bu süreç boyunca huzursuz ve saldırgan olacaktır. Peki, kızgınlık dönemi nasıl atlatılır: Erkek kedilerin kızgınlık dönemi çiftleşmesi, kısırlaştırılması ve ilaç kullanımı ile atlatılır. Hormon ilaçları genellikle tavsiye edilmez ve kedinin sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle çiftleşmeyecekse evde dikkat edilmelidir. Eğer yavru istenmiyorsa da kısırlaştırılması kedi için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Süreç Yönetimi" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Anonim

    Erkek kedim var. 9 buçuk aylık arkadaşıma gitmiştim dişi kedisi var sevdim oda erkek evinden gelmiş sonra eve gittim kedim. Kızan da bu arada bayağıdır küçük diye eşleşme yapmadı hiç. Eve geldiğimde kedim bir tuhaf davranmaya başladı bana sonra delirdi ve saldırdı neye uğradığımı şaşırdım. Nedeni dişi kedinin kokusu üzerime sindiği için mi saldırdı? yoksa erkek kokusunu mu aldı? bilemedim ayağımı elimi ısırdı tırmaladı. Bu durum bir daha yaşanır diye çok korkuyorum ne yapmalıyım?

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Anonim

    Benim evde 8 aylık bır dişi kedim vardı. Bundan 2 hafta öncede 10 aylık bir erkek kedi sahiplendim. Erkek eve geldikten hemen sonra kızgınlığa girdi, evin bazı yerlerine idrarını yapmaya başladı. Benim evdeki dişi kedim bu sürece bir türlü alışamadı, gördüğü yerde tıslıyor ve değişik hareketler yapıyor. Benim amacım çiftleştirmek değil, birbirlerine alışsınlar, evde arkadaş olsunlar istemiştim ama bir türlü alışamadılar. Acaba evdeki dışı kedim kızgınlıkla değil de çiftleşmek istemiyor, öbür erkek kedi de kızgınlıkta o yüzden mi böyle oldu? Erkek kediyi kısırlaştırsam acaba daha iyileşirler mi? Bide veteriner erkek kedinin kızgınlık döneminin geçmesini söyledi, kısırlaştırma için bana yardımcı olur musunuz? Bu konuda bunları birbirlerine daha kolay nasıl alıştırabilirim?

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    cem

    Erkek kediyi daha sonra çiftleştirmek kötü mü sizce? Hani o Çiftleşme duygusunu bildiği için huzursuzluk çıkarmıyor davranışlarında? yoksa hiç yavrusu olmadan kısırlaştırmak mı mantıklı?